Fotórestaurátor

fényképek új fényben

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

Szépia színezés

Sokan kérik tőlem a régi képek szépia árnyalatú nyomtatását, vagy színes képek átalakítását szépia árnyalatúvá.

Két kérdésem szokott ilyenkor lenni:

  • Elősegíti e a szépiázás a kép hangulati hatását?
  • Tudja e a megrendelő pontosan, mi az a szépia?

Szépia hatású színezést régi fotók javítása utáni nyomtatáskor szoktam használni, hogy a kort is idézze a színárnyalat. A hatvanas évektől készült fotóknál inkább ajánlom a szürkeárnyalatos kidolgozást. A korábbi időkben szinte alap volt a különböző színárnyalatú, de monokróm kép, köszönhetően az alkalmazott fotográfiai technikáknak.

Az 1920-30-as években a brómezüst alapú fotópapírokat utólagos kémiai eljárásnak vetették alá, ami átalakította az összes ezüstöt szulfiddá. Ez egyrészt tartósabbá tette a papírképeket, másrészt szép, meleg vörösesbarna árnyalatúvá változtatta az eredetileg szürkeárnyalatos képet.

a "szegény ember szépiája"

Ezt a színezési technikát ma már digitális úton oldhatjuk meg. Vannak olyan fényképezőgépek, amelyeken beállítható effektusok közül választhatunk már a felvétel készítésének pillanatában (szürkeárnyalatos/szürkeárnyalatos magas kontraszttal/szépia).

nikon coolpix s9700 szépia effekt

duotone, tritone, quadtone

Képkidolgozó szoftverekkel létre tudunk hozni ennél kifinomultabb utólagos szépiázást, amit a duotone/tritone/quadtone színezési metódusnak hívnak, attól függően, hogy hány egyedi színből áll össze a végeredmény. Ennek lényege, hogy a kép különböző tónusértékei más-más színnel jelennek meg. Az egészen sötét tónusok például feketével, a középárnyalatok vörösesbarnával és a világosabb tónusok pedig mondjuk naranccsal. Ilyen portrékon a pupilla például fekete, nem vörösesbarna, mint a régi kémiai, vagy az egyszerűbb automatizált digitális effektusoknál.

 Külön jó ebben a technikában, hogy az úgynevezett "görbékkel" pontosan beállítható mindegyik színre, hogy melyik tónustartományban hasson.

tritone gorbek

Mivel ugyanaz a színes nyomat máshogy néz ki különböző színhőmérsékletű megvilágító fényekben (napfény, izzólámpa, fénycső, led izzó). Mielőtt egy sorozat szépia tónusú képet nyomtatnék, három etalon színvariációt felpróbálok a falra az adott világításban, és a legszimpatikusabb árnyalatot fogom alkalmazni.

 

A szépia szín pontos meghatározása:szépia szín

RGB színekkel leírva: 112/66/20,
CMYK színekkel pedig: 0,41,82,56
Így néz ki, mint a jobb oldali négyzet, amennyiben kalibrált, színhelyes monitoron nézzük:

(A gyakorlat azonban sok esetben eltér ettől, a zöldes tónustól a barnán át a vöröses árnyalatig mindet a "szépia fiókba" rakhatjuk.)

 szepia quadtone szinezes

Ha tetszett a cikk, kérlek lájkold, vagy oszd meg, vagy mindkettő :)

 

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!