Fotórestaurátor

fényképek új fényben

nyariszunet fdr 190pxr

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

Image

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Szinte mindegy! A jó gép nem tereli el a figyelmet a komponálásról és azt csinálja amit szeretnénk. Az, hogy "a jó fotó tűéles és árnyalatgazdag", marhaság, de legalábbis vitatható.

Ne dőlj be a marketingszövegeknek! Azok a kereskedelmet hivatottak előmozdítani, nem a fotósok érdekeit. De tényleg. A kamera nem számít.

 

Holga plastic fantastic

Egyesek lyukkamerákkal csinálnak elbűvölő hangulatú képeket. Mások egy Leica-val fekete-fehér fotókat készítettek, amik bejárták a földet, és sokkolták a nézőket. (Manapság újra "trendi" műanyag rollfilmes játékgépekkel alkotni.) Egy briliáns pingpongozó egy darab parkettával is fantasztikus dolgokat művel.

 

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Mindig a felhasználás célja szerint célszerű gépet választani.
Nincs "mindenre jó" fényképezőgép!
Canon A1200

Kirándulás, családi események fotózása: Point & shoot kategória: Canon - Sony - Olympus gépek 5-15 MP-ig szinte mindegy. Van akinek a kis méret fontos, van akinek az elemről használhatóság, van akinek a strapabíró fémház, és van akinek a dioptria-korrekció (bár ebben a kategóriában örüljünk, ha egyáltalán VAN átnézeti kereső). Előny, ha az autófókusz segédfényes, és nem vakus, és szinte a legfontosabb a gyors rendelkezésre állás, és egyszerű kezelés.

Érdemes körülnézni a használt hirdetések között, sokan cserélik le nagyobb megapixelesre a fényképezőgépüket a reklámok kedvéért.

A legolcsóbb tippem a Canon A1200. 2db ceruzaelemmel működik (nem kell hozzá töltő) vagy tölthető ceruzaakkumlátor is jó bele. Van egy kicsi optikai keresője is, ha a nagy napsütésben nem lenne jól látható az LCD, vagy csak spórolni akarunk az elemmel. Roppant egyszerű a kezelése, 28mm-től indul a zoom, és még HD videót is tud. A képminősége a régi filmes gépeket idézi, de szerintem nagyon szerethető. Az ára 24eFt volt újkorában. Ebay-en jelenleg (2021 január) 10-25eFt-ba kerül. Érdemes felkutatni egy megkímélt használt példányt.

A kompakt kategória csúcsa szerintem a Sony RX100 és a RICOH GR II Előbbi 490 eFt, utóbbi 190eFt körül van. A Sony RX100-ból már hét változat van, árban és tudásban is különböznek! Ennyiért már lehet tükörreflexes gépet is kapni, de az nem fér el az ember zsebében. Személy szerint nekem a Sony túl kicsinek tűnik, és az ára is nagyon borsos. Jelenleg egy Olympus Stylus 1s-et hordok magammal, használt ára 80eFt, és nagyon tisztességes kompromisszumnak tartom.

olympus stylus 1s

Tükörreflexesből használt Nikon D3200 (általában 50 eFt) 18-50, vagy 18-200 zoomobjektívvel (20/100eFt használtan). Kis szerencsével egy D3200/18-55 páros kijön 70eFt-ból, és ezzel már lehet mozgó témát is fotózni, és rendes keresője van. Persze ez már nem fog zsebben elférni, de a súly/minőség/érték arány kimagasló. Egy egyszerűbb állvány, vagy monopod sokszor jól jön, de megteszi egy babzsák is.

Most következne az a lélektani határ, amikor elszabadulnak a pénztárcák :)
Ha számít a véleményem, tessék megállni!

Nem szükséges félmilliós tükörreflexes gépet vennie annak, aki levelezőlap méretű képeket nyomtat, vagy a tabletjén nézegeti a fotóit!

Samsung-EX-1-mimntakép(A megapixel háborúból sokszor csak a hardvergyártók jönnek ki jól, nagyobb memóriakártyák és HDD-k kellenek a nagyobb képekhez!)

 Ez a kép a 30eFt-os Samsung EX1-gyel készült -->
(a kép kattintással nagyítható)
Nyitott rekesz, (1,8) ISO 80 1/1500 záridő
RAW fájl, kis utómunkával

Halkan kérdezem: érdemes ennek az összegnek a tízszeresét költeni, hogy ez a kép egy KICSIT jobb legyen?

Ugye nem?

 

Akiknek csak levlapméretű papírkép kell, és nem készít évente 100 képnél többet, használja továbbra is a filmes fényképezőgépét! Az én régi Olympus mju-II kamerám fantasztikus képeket készít, gyors, könnyű, nem kell hozzá pilótavizsga, sőt a fröccsenő víz sem árt neki! (Sajnos manapság ez egy "Fancy" kamera lett, az ára 80eFt körül mozog, de érdemes körbekérdezni a rokonságot, lehet, hogy van aki egy csokiért odaadja.)

Olympus mju-II

 

Sport és riportfotóhoz, profi gépek valóak. A profik pedig tudják milyen gépet vegyenek, ez a cikk nem nekik íródott :)

Hogy én mivel fotózok?
Munkagépnek Nikon D600, Optikák: 20mm fix, 50mm makró, 85mm portréhoz, és 24-120 mm zoom bármire.
"Zsebgép": Olympus Stylus 1s kompakt,
... és ami mindig nálam van, a telefonom :)

 

 

Fotós építőkockák :)

Fotós vizuális építőkockák (szerintem):

 • lelki érzékenység
 • "máshogylátás"
 • letisztultság
 • ötlet
 • fény-árnyék
 • kompozíció
 • arányok
 • ritmus
 • mozgás
 • színvilág
 • perspektíva (nézőpont)
 • megfelelő időzítés
 • hangulat
 • élesség-életlenség
 • fentiek tudatos használata

 

Hasznosnak találtad az írást? Oszd meg ismerőseiddel!
Ha hozzáfűznivalód van, írd meg!

 

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!