Fotórestaurátor

fényképek új fényben

Szabadság

Szeptember 31-ig

szabadságon vagyok!

Tablófotózás

Kedves Pedagógusok, Végzős Diákok!

Tudom, hogy épp elég szerveznivalóval, feladattal, kiadással jár a ballagás.
Le szeretném egyszerűsíteni önöknek/nektek a tablófotózás folyamatát, ezért a tablófotózás az iskolában történik, mobil stúdiófotó felszereléssel.
A fotózás oldott, kellemes légkörben történik.

A tablófotózáskor 5-10 fotót készítek, azonnal megnézhető, kiválasztható a legjobban tetsző felvétel. (Ha egyik sem tetszik, folytatjuk) Lehetőség van arra is, hogy a baráttal/barátnővel készítsünk felvételeket. A képek jelszóval védett internetes tárhelyen megtekinthetőek.

A kiválasztott képet retusálom, (bőrhibák, apró ráncok, fénylő bőr, fogpótlás, rendetlen hajszálak, ruharáncok) és ez fog a tablóra kerülni.

Természetesen felárért több kép is kiválasztható, ami szintén retusálva lesz.

Ezután közösen megtervezzük a tablót, (színvilág, háttérkép, elrendezés, feliratok) vagy készítek két variációt, amiből lehet választani. (Ilyenkor az osztály egyik fele az "A" a másik fele a "B" verziót szeretné :) ... szóval jobb, ha már az elején egyetértetek.

Miután leellenőriztük a neveket, és nem hiányzik senki a tablóról, kinyomtatjuk a nagy tablót. Általában 60x80, vagy 70x100 cm-es méretben, de ettől is el lehet térni.

 tablófotózás

Az osztály által kiválasztott kapcsolattartó a mintaképek alapján összegyűjti a megrendeléseket névreszólóan, és összegyűjti a pénzt (természetesen nem kérjük ingyen, 5eFt-ot kap a munkájáért) Nemsokára interneten is lehet majd rendelni. A képek egy héten belül elkészülnek.

Egy tablófotózás "csomag" ára diákonként 3000 Ft, ez a következőket foglalja magában:

 • 8 db 3,5x4,5 cm igazolványkép
 • 4 db 7x10 cm kép
 • 2 db 10x15 cm kép
 • 1db 20x30 cm kistabló

(Az osztály eltérő igénye esetén, más összetételű csomag is összeállítható.)

1db 70x100 cm tabló elkészítése keretezés nélkül: 35eFt (a csomag áron felül)

10 tanár fotózása ingyenes, több tanárnál +1000 Ft tanáronként. A tanárok régebben készült portréit is fel tudjuk használni digitális módosításokkal a lehető legközelebb hozva a többi képhez (képkivágás, háttércsere, tónusmódosítás)

Az osztályfőnök kap egy kistablót ajándékba!

Ha szeretnéd rokonaidat, tanárodat is megajándékozni fényképpel, vagy kistablóval:

Tablófotó utórendelések árai:

 • 8db igazolványkép = 200 Ft
 • 7x10 cm = 90 Ft
 • 10x15 cm = 200 Ft
 • 15x21 cm = 450 Ft
 • 20x30 cm = 790 Ft

Ha egy iskolából több osztály is kér tablófotózást, az osztályok 10% engedményt kapnak a csomagárból!

tablófotózás Aszód

tablófotó-bag

Tablófotózás német nemzetiségi iskola

technikus I tabló

Csengey tablofotozas meleg tonus 2

 

Több, mint 30 éve

kaptam meg a fényképész szakmunkásbizonyítványt.

Akkoriban elég sokat kellett ehhez tanulni, kézzel retusáltuk a negatítívfilmeket a  magunk alakította, nagyon hosszú hegyű ceruzánkkal, és síkfilmes kamerával küszködtünk fejjel lefelé látszódó modellekkel, két-három lámpával kellett csodát művelni...

Ma mindenki tablófotós, ha tanulta, ha nem

Tisztelet a kivételnek, de a tablófotózás és óvodai fotózás ma már nem a fényképezésről és nem a gyerekekről szól, hanem olyan emberek üzlete, akik egyszerű kereskedelmi tevékenységként űzik.

Hiéna típusú üzletkötők fűt-fát ígérve, magas szakmaiságról mesélve szerzik meg az adott iskola/osztály/óvoda fotózási jogát. Pénzbeli juttatások is segítik a "döntést", ezt az összeget természetesen a szülők majd visszafizetik.
Mivel szinte egyidőben kellene az ország különböző részein lévő iskolákban fotózni, (meg felszerelés sincs annyi) ezért felbérelnek olyan embereket, akik fényképésznek érzik magukat, és azért nagy bajt nem csinálhatnak. A fotózás rohanó tempója fel sem tűnik, a diákok is inkább csak túl akarnak lenni a nyakkendő szorongatásán.
Ezután bérretusőrök retusálnak, legtöbbször automatizált célszoftverekkel időt nyerve, az eredmény sokszor mosott, elkent arcokat ad.
A profit érdekében a képek olcsó (külföldi) kidolgozó cégeknél készülnek. Ezen a ponton már minden mindegy, nincs értelme reklamálni, a szülő is csak letudni akarja a dolgot az összeg befizetésével, és különben is a tablónak időre kész kell lenni ...

Ed Verosky ebben a videóban bemutatja, hogy az automatizált retus mennyire eltorzíthatja az arcot:

 

Én megtiszteltetésnek veszem, ha egy osztály felkér

és igyekszem tudásom legjavát adni a teljes fotózási-tablókészítési folyamatban. Rászánom az időt, nem használok szoftveres retusáló automatizmust. Nem adom ki a feladatot másoknak. Mert örömömet lelem benne.

természetesen meg kell fizetni:

 • a ráfordított időt
 • a felszerelés amortizációját
 • az anyagköltséget
 • az üzemanyagot
 • az adót (igen, számlát is adok)

 

Tisztelettel
Roskó István

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!