Fotórestaurátor

fényképek új fényben

nyariszunet fdr 190pxr

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

Képek felakasztásának technikája

Ahelyett, hogy rengeteg lyuk képződne a falon, mire megtaláljuk a fényépek igazi helyét...

... Modellezzünk!

  • Modellezhetünk a fényképekkel megegyező méretű papírlapoknak a falra felragasztásával. így persze tónusokat nem fogunk látni, de a folthatások már kiértékelhetőek.
  • Tologathatjuk a padlóra elhelyezett nagyméretű csomagolópapíron a bekeretezett fényképeket, keresve a legjobb összhangot, (képcsoportoknál jó technika) és mikor "megtaláltuk az igazit" körberajzoljuk a képkereteket, majd a (bevízszintezett) papírt ideiglenesen a falra rögzítve átjelöljük az akasztók pontos helyét.
  • Digitális fényképet készítünk a szobafalról és a bekeretezett családi fényképekről, majd ezt valamilyen képmanipuláló szoftver segítségével méretarányosan összemontírozzuk-tologatjuk (ez jó móka), aztán átvisszük a méreteket a falra. (Azért ellenőrizzük a számításainkat, mert a fényképezőgép objektívje torzíthat!)
plan by

Hány akasztóval és mekkorával?

Egy kis képhez elég egy akasztó. Nagyobb képeknél használjunk kettőt, ez elosztja a terhet. A képakasztó csomagolásán általában fel van tüntetve a terhelhetőség. Ha nagy méretű, súlyos a bekeretezett kép, vagy magasra kerül, inkább biztosítsuk túl a dolgot.
képakasztó

Előzzük meg a falsérüléseket!

Tapétázott falon egy sniccerrel vágjunk V-bemetszést a képakasztó helyénél tapétán, és hajtsuk vissza az így képződött "fület". Ha áthelyezzük a képet, vissza lehet ragasztani a tapétadarabot.

Festett falon eltüntethetjük a nemkívánatos lyukakat festhető Siloplast-tal vagy fogkrémmel, (a csíkos fogkrém csak csíkos falra jó :) Egyszerűen ujjal betömni és elsimítani.


Legyenek egyvonalban a képek!

Próbálgatással keressük meg a képkeret függesztőzsinórjának a közepét. A súlyelosztás miatt nem biztosan fog megegyezni a mértani középpel! Jelöljük meg jobbról-balról maszkoló- vagy szigetelőszalaggal. Ezután mérjük meg mérőszalaggal a felfüggesztési pont távolságát a kép felső sarkaitól és az akasztó helyét ennek megfelelően jelöljük be a falon.

A falon való pozicionálásra kifeszíthetünk vízszintbe állított zsinórt, vagy használhatjuk a bemutatókon használt lézermutatónkat is. A képek alját bejelölhetjük könnyen eltávolítható maszkolószalaggal.

fénykép akasztó szerszámok
Ha mindig elcsámpásodik...

...ragasszunk a képkeret sarkaira kis tapadókorongokat. Ez lehet radírdarab, vagy üzletben is vásárolhatunk valamit jó drágán. Működik még a szivacsos belsejű kétoldalas ragasztószalagból kivágott darabka is (a fal felőli védőfólia maradjon) Ezek a kis távtartók megakadályozzák azt is, hogy a képet eltávolítva folt maradjon a helyén.

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!