Fotórestaurátor

fényképek új fényben

nyariszunet fdr 190pxr

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

Fényképek elhelyezése a falakon

A restaurált fénykép ideális helye a nappali fala a kanapé fölött, vagy a lépcsőfeljáró. A kanapé fölé elhelyezett fényképek méretét akkorára nagyíttassuk ki, hogy a kanapé előtt állva is jól láthatóak legyenek.

régi fényképek lépcsőházi fényképek

A lépcsőfeljáróban viszont egészen közelről szemlélhető a fénykép, tehát ide bátran jöhetnek a kicsik (széles paszpartuval hangsúlyt is adhatunk nekik).

Fénykép polc


A régi fénykép falfúrás nélkül elhelyezhető fényképtartó polcokra, és asztali támasztós képkeretben szinte bárhol a lakásban.

Hosszúkás, keskeny képeket lehetőleg hasonló formájú tárgyak mellé helyezzünk a falra.

Atmoszférát teremthetünk azzal, hogy a falon, polcon vagy asztalkán lévő régi fényképek körül, azokkal harmonizáló tárgyak, bútorok vannak.

Ha egy nagy fénykép a helyiség központi részén lesz felakasztva, ügyeljünk arra, hogy mindenhonnan szabad rálátás legyen.

Magasság

Alapszabályként elmondható, hogy a fényképek közepe az átlagos magasságú álló ember szemmagasságában legyen. Ha azonban a fénykép olyan helyiségben van, ahol általában ülni szoktunk, (nappali, étkező) akkor az ülő szemmagasság lesz a mérvadó.

Nagyon nagy méretű tájkép falra helyezésénél a kép horizontjának magasságát kell figyelembe venni.

Függőleges képcsoportEgy alacsony belmagasságú helyiségben csalhatunk azzal, hogy alacsonyabbra akasszuk a fényképeket vagy több fényképet egymás fölé helyezünk és ez állandóan fel-le vezetve a tekintetet, látszólag "megemeli a mennyezetet"

 

 

Sziget

Magas helyiségeket, (vagy egy bizonyos részletüket) meghittebbé varázsolhatunk a családi fényképek ülő szemmagasságban elhelyezett vízszintes sorával. Helyezzünk eléjük alacsony ülőbútorokat, padlólámpát stb.

fotók: msn house & home

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!