Fotórestaurátor

fényképek új fényben

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

lomography-animated-buttons

A Lomography jelenség

Előző cikkemben arról írtam, milyen megoldások vannak arra, hogy kiváló minőségű digitális fotóinkat úgy "rontsuk el", hogy retrós, életlen, színtorzult, vignyettált képek legyenek belőlük. De miért is csináljuk ezt? Hogy lehántsuk fotóinkről a ránk erőszakolt megapixel- és bemozdulásmentesség kényszert.

Nekem például jobban tetszik egy bemozdult kép egy befagyottnál. A bemozdult képben lendület van, dinamika, cselekmény. A kevésbé éles képeket nem kell retusálni sem, azonnal szépek rajta a szereplők :)

És szeretnivalóak!!!!!  lomography-lomek

Két osztrák srác 1991-ben rácsodálkozott egy tíz évvel azelőtt gyártott kezdetleges kis orosz LOMO műanyag fényképezőgépre, ész nélkül kattingattak vele pár tekercs filmet, majd beleszerettek a végeredménybe... 1992-ben létrehozták a "Lomography társaság"-ot, és megalkották a lomográfia "tízparancsolatát", aminek tizedik parancsolata nem volt más, mint hogy "Tekints el ezektől a szabályoktól!"

A teljesség kedvéért lássuk az első kilenc lomográfiai szabályt is:

  1. Vidd magaddal a Lomódat mindenhová!diana cmyk
  2. Használd, amikor csak tetszik, éjjel-nappal!
  3. A Lomográfia az életed része, nem valami zavaró tényező.
  4. Fotózz csípőből!
  5. Menj olyan közel, amilyen közel csak lehetséges!
  6. Ne gondolkozz!
  7. Csináld meglepetésszerűen!
  8. Ne komponálgasd a képet!
  9. Lepődj meg az eredményen!


A feladat tehát csak annyi, hogy fényképezz le mindent a LOMO-val, és örülj neki. És hogy ez az öröm ne csak a tiéd legyen, az elkészült papírképeket add oda egy lomográfiai kiállításra, ahol a te képeid sokezer másikkal szorosan, óriási fotófallá egyesülhetnek. Semmi kopirájt. Csak add oda. Na ez megint valami szerethető dolog! (Először én is furcsán éreztem magam, amikor tengerparti kavicsszobraimat egy másik nyaraló lefényképezte, de amikor túlléptem a belém programozott birtoklási ösztönön, az valami felszabadító érzés volt :)


120film buttonMegszületésünk óta programoz bennünket a környezetünk: "ez így jó, azt ne csináld, ez nem szép"... a LOMO kamerával a kezedben ezek mind értelmüket veszítik. Ha betartod a szabályt, nem tartasz be egyet sem... büntetlenül csinálhatod ami eszedbe jut (bár még jobb, ha azelőtt csinálod, mielőtt eszedbe jutna :) Egy agyonszabályozott világban a LOMO olyan, mint egy "szocioszkafander". Csoda, hogy futótűzként terjed? Nem.

 

LOMOgraphy filmes kompakt fényképezőgépek


A lomográfiai társaság a Lomo LC-A alaptípuson kívül számos jópofa kamerát forgalmaz, amik eltérnek a hagyományos filmes minimál-kompaktoktól. Egy kis szubjektív válogatás tőlem:

ACTIONSAMPLER
Ez a kamera 4db műanyagszemével rövid időkülönbséggel készít 4 képet egy filmkockára. Használatakor a legfontosabb tanácsom, hogy vagy a téma legyen mogásban, vagy mi magunk mozgassuk veszettül a gépet (forgatás, közelítés-távolítás, lengetés...)
lomography actionsampler transparent sample

OKTOMAT
Ez a kamera nyolc képet készít 2,5 másodperc alatt egy filmkockára. Olyan, mint egy kisebb mozi. Nem olyan mint a YouTube. Ez filmes műfaj. És papír a végtermék.
lomography oktomat sample


lomography-spinner-360LOMOGRAPHY SPINNER 360° >>>
Ezzel a masinával egy bulin az egész asztaltársaságot lefotózhatod egyetlen hosszú csíkszerű panorámaképre. Csak annyit kell tenni, hogy a "nyelével" az asztallapra szorítod a kamerát és felhúzod, majd elengeded a felhúzógyűrűt (ami egy zsineg végén van olyanformán, mint a kisbabák felhúzós zenélő babáin) A fogantyún egy teljes kört egy másodperc alatt körbeforduló kamera mindent rögzít körben. (naná, hogy a filmperforációra is)
COLORSPLASH
Ezen a Lomography gépen színes fóliákkal változtatható a vakufény színe. Például éjszaka az utcán naranccsal vakuzva az előtérben álló személy narancsszínű és a vaku fénye élesen rajzolja ki, a háttér pedig általában elmosódott, ha hosszabb ideig van nyitva a zár.
lomography-colorsplash-chakra-and-sample

FISHEYE
Halszemobjektíves Lomography kamera, izgalmas megjelenésű kör alakú képet rajzol ki, a perspektivikus torzítás brutális, a legjobb eszköz arra, hogy megszerettessük magunkat a haverokkal (hihetetlen nagy orrokat lehet vele fotózni, itt a végletekig alkalmazni kell az ötödik szabályt)

Kapható hozzá SUBMARINE búvártok, a vele készített saját fotóimból is nemsokára bemutatok néhányat. A tokkal le lehet úszni 20 méter mélyre, persze ott már nagyon kevés a fény, inkább vízfelszínközelben remélhetünk valami meglepetésszerűt. Vízicsúzdázáshoz, úszómendencébe, nyári záporba mindenképpen vidd magaddal, ott elemében lesz!
lomography fisheye pink samples
Ezek a típusok tetszettek nekem legjobban, a választék ennél lényegesen nagyobb. Általában színben is változatosak a gépek, narancs-zöld-pink-fekete-ezüst-stb színben kaphatóak, amit még különböző színű szigetelőszalagokkal igazán egyénivé tehet a gazdi. Ettől valószínűleg a műanyag gépváz nyílásain beszűrődő fény is változtatja a színét, érdemes kipróbálni a zöld-sárgát például :)


Hamarosan szubjektív gépteszteket közlök, de téglafalakat nem fogok fotózni lomography yellow button:)
...addig is, LOMO-sok, kalandra fel!


Roskó (fotodoktor) István
 

 

(A cikk fotóit a cafeanalog.hu engedélyével használtam fel)

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!