Fotórestaurátor

fényképek új fényben

 

Miért fotózunk?

fotoskonyv megjelent

(Kattints a képre!)
Rendhagyó és olvasmányos könyv,

a Fotodoktor tollából.

 

 

 

10 súlyos fotós hiba

Tudd meg,
hogy "vétkeztél" e már!
kattints a képre
az ingyenes letöltéshez!

 

 

 

Monitor kalibrálás

monitor kalibralas elotte utanaMonitorok, laptopok és nyomtatók kalibrálása.

Hogyan szkenneljek?

Fényképeink digitalizálása a legtöbb esetben szkenner (lapolvasó) segítségével történik. Összeírtam, hogy mik azok az alapvető dolgok, amitől a lehető legjobb lesz a szkennelés eredménye. Remélem a cikk végére "kitisztul a kép"!

perfection v370 photo

A fotórestaurálás kiindulási alapja a megfelelő felbontású, képtömörítés nélküli digitális képfájl. Ezt a képfájlt a szkennerhez kapott, vagy letölthető ingyenes, vagy fizetős program fogja nekünk előállítani.

A szkennelő programban három dolog beállítása fontos:

1. Felbontás

Ezt az értékszámot a kívánt végleges képméret határozza meg. Ha egy képről ugyanakkora restaurált képet szeretnénk, akkor a 300dpi értéket állítsuk be. Ha nagyítást szeretnénk, akkor dupla méretnél 600dpi-t ennél nagyobb méretű nagyításnál 1200, 2400 dpi-t állítsunk be. Mi az a dpi?

A szkennerünk "natív" felbontásánál nagyobb értéket ne állítsunk be, mert az csak szoftveres marketingügyeskedés!

dpi noveles 500px

2. Fájlformátum

A képfájl ne legyen .jpg, vagy .png kierjesztésű, mert a fájl ugyan kisebb lesz, de a tömörítési metódus miatt restaurálásra alkalmatlan.
Válasszuk a tömörítés mentes .TIF formátumot.

3. Színmélység

Válasszuk a színes fotó, vagy 24 bit color beállítást akkor is, ha szürkeárnyalatos az eredeti fénykép. Ilyenkor lehetővé válik egyszerű szoftveres módon az elszíneződések, pacák, pecsétek, színes firkák szűrőzése. Csak akkor válasszuk a szürkeányalatos beállítást, ha a képünkön nincs színes hiba. Ilyenkor választhatjuk a 16 bit mélységű szürkeárnyalatos módot.

Szkennelés

Ellenőrizzük, hogy a szkenner üvege tiszta-e? Ha szükséges, hagyományos ablaktisztítóval és papírtörlővel tisztítsuk meg. A papírképeket is érdemes portalanítani.

Ha van törésvonal, vagy szakadás a fényképen, úgy helyezzük ne a fényképet, hogy a pásztázó fény irányával negegyezzen a törésvonal. Ennek eredményeként a fényképen lévő domborulat sokkal kevésbé fog látszani. Ha több irányban is vannak gyűrődések a restaurálandó képen, több szkennelés szükséges. A két (vagy több) képből szoftveresen választom ki a megfelelő részeket.

a helyes megvilágitasi irany szkenneleskor 550px

Fontos, hogy a szkenner előnézeti képén (preview) jelöljük ki a "gumikerettel" a kép határait, ne szkenneljük be az egész A4-es felületet, ha kisebb
a kép annál! Nagyon nagy fájlméretet eredményezhet.

Ha a régi fénykép nem tökéletesen sík (általában nem), akkor a lehajtott fedőlapra tegyünk valamilyen nehezéket, de ne vigyük túlzásba. Egy könyv, vagy egy csomag fénymásolópapír megteszi.

Fájlok küldése

A fájlok küldéséről ITT OLVASHAT

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!