Fotórestaurátor

fényképek új fényben

Hogyan szkenneljek?

Fényképeink digitalizálása a legtöbb esetben szkenner (lapolvasó) segítségével történik. Összeírtam, hogy mik azok az alapvető dolgok, amitől a lehető legjobb lesz a szkennelés eredménye. Remélem a cikk végére "kitisztul a kép"!

perfection v370 photo

A fotórestaurálás kiindulási alapja a megfelelő felbontású, képtömörítés nélküli digitális képfájl. Ezt a képfájlt a szkennerhez kapott, vagy letölthető ingyenes, vagy fizetős program fogja nekünk előállítani.

A szkennelő programban három dolog beállítása fontos:

1. Felbontás

Ezt az értékszámot a kívánt végleges képméret határozza meg. Ha egy képről ugyanakkora restaurált képet szeretnénk, akkor a 300dpi értéket állítsuk be. Ha nagyítást szeretnénk, akkor dupla méretnél 600dpi-t ennél nagyobb méretű nagyításnál 1200, 2400 dpi-t állítsunk be. Mi az a dpi?

A szkennerünk "natív" felbontásánál nagyobb értéket ne állítsunk be, mert az csak szoftveres marketingügyeskedés!

dpi noveles 500px

2. Fájlformátum

A képfájl ne legyen .jpg, vagy .png kierjesztésű, mert a fájl ugyan kisebb lesz, de a tömörítési metódus miatt restaurálásra alkalmatlan.
Válasszuk a tömörítés mentes .TIF formátumot.

3. Színmélység

Válasszuk a színes fotó, vagy 24 bit color beállítást akkor is, ha szürkeárnyalatos az eredeti fénykép. Ilyenkor lehetővé válik egyszerű szoftveres módon az elszíneződések, pacák, pecsétek, színes firkák szűrőzése. Csak akkor válasszuk a szürkeányalatos beállítást, ha a képünkön nincs színes hiba. Ilyenkor bálaszthatjuk a 16 bit mélységű szürkeárnyalatos módot.

Szkennelés

Ellenőrizzük, hogy a szkenner üvege tiszta-e? Ha szükséges, hagyományos ablaktisztítóval és papírtörlővel tisztítsuk meg. A papírképeket is érdemes portalanítani.

Ha van törésvonal, vagy szakadás a fényképen, úgy helyezzük ne a fényképet, hogy a pásztázó fény irányával negegyezzen a törésvonal. Ennek eredményeként a fényképen lévő domborulat sokkal kevésbé fog látszani. Ha több irányban is vannak gyűrődések a restaurálandó képen, több szkennelés szükséges. A két (vagy több) képből szoftveresen választom ki a megfelelő részeket.

a helyes megvilágitasi irany szkenneleskor 550px

Fontos, hogy a szkenner előnézeti képén (preview) jelöljük ki a "gumikerettel" a kép határait, ne szkenneljük be az egész A4-es felületet, ha kisebb
a kép annál! Nagyon nagy fájlméretet eredményezhet.

Ha a régi fénykép nem tökéletesen sík (általában nem), akkor a lehajtott fedőlapra tegyünk valamilyen nehezéket, de ne vigyük túlzásba. Egy könyv, vagy egy csomag fénymásolópapír megteszi.

Fájlok küldése

A fájlok küldéséről ITT OLVASHAT

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Image

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Szinte mindegy! A jó gép nem tereli el a figyelmet a komponálásról és azt csinálja amit szeretnénk. Az, hogy "a jó fotó tűéles és árnyalatgazdag", marhaság, de legalábbis vitatható.

Ne dőlj be a marketingszövegeknek! Azok a kereskedelmet hivatottak előmozdítani, nem a fotósok érdekeit. De tényleg. A kamera nem számít.

Bővebben ...

Digitális fényképeink védelmében

Milyen veszélyek leselkednek Digitális fotóinkra?

- memóriakártya meghibásodás
- merevlemez meghibásodás
- áramszünet/villámcsapás
- Fizikai sérülések (mechanikus, tűz, víz)
- lopás, elvesztés
- véletlen törlés
- szoftverhiba

Megelőzési tanácsok:

 
Sérült memóriakártyaMemóriakártya meghibásodás:
Ha nem szeretnénk kéthetes nyaralásunk összes fotóját elveszíteni, ne vásároljunk gyanúsan olcsó memóriakártyákat a piacon. Vannak már olyan fényképezőgépek, amikbe két kártyát lehet tenni, és a második kártyára készülnek a másolati példányok. Hacsak nem filmezünk sokat a fényképezőgéppel, vigyünk magunkkal inkább több kisebb kapacitású memóriakártyát, mint egyetlen gigantikusat, ha egy kártya meghibásodik, a többi épségben maradhat. (Kivéve persze, ha az összes kártyát tartalmazó tokot egyszerre pottyantjuk a tengerbe.)
Léteznek számítógépes programok, amikkel sérült kártyánkról visszanyerhetjük az épségben maradt fotóinkat.


Western Digital merevlemezMerevlemez meghibásodás:
Itt is célszerű a megbízható márkákat előnyben részesíteni, egy a számítógépünkben nap mint nap órákat pörgő merevlemezt célszerű három évenként lecserélni. Léteznek merevlemez tükröző megoldások (RAID) amivel két merevlemez egymás tükörképeként viselkedik, (ilyen megoldásokat használnak a szerverekben például).
A mozgó alkatrészekből álló merevlemezek nem szeretik, ha írás/olvasás közben mozgatjuk, (rugdossuk!) a gépet.
A laptopokban használatos merevlemezek ilyen szempontból jobban bírják a strapát, a korszerű SSD-meghajtók  pedig nem tartalmaznak mozgó alkatrészt sem, tehát megbízhatóbbak.

Bővebben ...

A Lomography jelenség

lomography-animated-buttons

A Lomography jelenség

Előző cikkemben arról írtam, milyen megoldások vannak arra, hogy kiváló minőségű digitális fotóinkat úgy "rontsuk el", hogy retrós, életlen, színtorzult, vignyettált képek legyenek belőlük. De miért is csináljuk ezt? Hogy lehántsuk fotóinkről a ránk erőszakolt megapixel- és bemozdulásmentesség kényszert.

Nekem például jobban tetszik egy bemozdult kép egy befagyottnál. A bemozdult képben lendület van, dinamika, cselekmény. A kevésbé éles képeket nem kell retusálni sem, azonnal szépek rajta a szereplők :)

És szeretnivalóak!!!!!  lomography-lomek

Két osztrák srác 1991-ben rácsodálkozott egy tíz évvel azelőtt gyártott kezdetleges kis orosz LOMO műanyag fényképezőgépre, ész nélkül kattingattak vele pár tekercs filmet, majd beleszerettek a végeredménybe... 1992-ben létrehozták a "Lomography társaság"-ot, és megalkották a lomográfia "tízparancsolatát", aminek tizedik parancsolata nem volt más, mint hogy "Tekints el ezektől a szabályoktól!"

Bővebben ...

Előtte - Utána

Előtte - utána

Padláson volt a bekeretezett kép, de sajnos az üveg eltört és átlyuggatta a régi családi ereklyét :(

Első ránézésre reménytelennek tűnt, de a kísérletezési vágy hajtott előre,

valahogy meg kell menteni ezt a képet

Ugyan kaptam egy másik fotót a menyasszonyról, csak sajnos azon már lényegesen idősebb volt, a szemhélyak megereszkedtek, támpontnak jó volt, de annál többnek sajnos nem.

Miután az arcokkal elkészültem, a háttérre adtam egy szép életlenítés effektet, majd, hogy ne legyen annyira steril, megfejeltem egy hozzáadott szemcsézettel, hogy ne üssön el a kép többi részletétől.

Elégedetten dőltem hátra :)

A teljes kép:

 

előtte
utána

Az arcok:

 

előtte
utána
Ha tetszik az eredmény, kérlek oszd meg, hátha másnak is szüksége volna egy ilyen "varázslatra" :)
 
Köszönöm!

Szépia színezés

Szépia színezés

Sokan kérik tőlem a régi képek szépia árnyalatú nyomtatását, vagy színes képek átalakítását szépia árnyalatúvá.

Két kérdésem szokott ilyenkor lenni:

  • Elősegíti e a szépiázás a kép hangulati hatását?
  • Tudja e a megrendelő pontosan, mi az a szépia?

Szépia hatású színezést régi fotók javítása utáni nyomtatáskor szoktam használni, hogy a kort is idézze a színárnyalat. A hatvanas évektől készült fotóknál inkább ajánlom a szürkeárnyalatos kidolgozást. A korábbi időkben szinte alap volt a különböző színárnyalatú, de monokróm kép, köszönhetően az alkalmazott fotográfiai technikáknak.

Az 1920-30-as években a brómezüst alapú fotópapírokat utólagos kémiai eljárásnak vetették alá, ami átalakította az összes ezüstöt szulfiddá. Ez egyrészt tartósabbá tette a papírképeket, másrészt szép, meleg vörösesbarna árnyalatúvá változtatta az eredetileg szürkeárnyalatos képet.

a "szegény ember szépiája"

Ezt a színezési technikát ma már digitális úton oldhatjuk meg. Vannak olyan fényképezőgépek, amelyeken beállítható effektusok közül választhatunk már a felvétel készítésének pillanatában (szürkeárnyalatos/szürkeárnyalatos magas kontraszttal/szépia).

nikon coolpix s9700 szépia effekt

duotone, tritone, quadtone

Képkidolgozó szoftverekkel létre tudunk hozni ennél kifinomultabb utólagos szépiázást, amit a duotone/tritone/quadtone színezési metódusnak hívnak, attól függően, hogy hány egyedi színből áll össze a végeredmény. Ennek lényege, hogy a kép különböző tónusértékei más-más színnel jelennek meg. Az egészen sötét tónusok például feketével, a középárnyalatok vörösesbarnával és a világosabb tónusok pedig mondjuk naranccsal. Ilyen portrékon a pupilla például fekete, nem vörösesbarna, mint a régi kémiai, vagy az egyszerűbb automatizált digitális effektusoknál.

 Külön jó ebben a technikában, hogy az úgynevezett "görbékkel" pontosan beállítható mindegyik színre, hogy melyik tónustartományban hasson.

tritone gorbek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben ...

"A fotók felszínre hozzák a kapcsolódó érzelmeket"

fotóterapia

Fotóterápia

Művészetterápiás munkában segítettem éppen, mikor kezembe került egy könyv: "101 játékterápiás technika".  Mit ad isten, véletlenül a "fényképalbum" játéknál nyílt ki a könyv. Már olvastam máskor is a fotóterápiáról, úgy gondoltam, megosztom a talán mások számára is érdekes felhasználását a fényképeknek:

"Sok, terápiába kerülő gyerek képtelen megfelelően kifejezni a gondolatait és érzelmeit. Ez különösen igaz gyász esetén. Meghaladja kapacitásukat az a feladat, hogy azonosítsák, szétszálazzák és szavakba öntsék ezeket. A fényképalbum-technika hozzásegíti az ilyen gyerekeket, hogy biztonságosan, szorongás nélkül, a családi fotókat nézegetve fejezzék ki magukat. A fotók használatával a figyelmük önmagukról a környezetre terelhető, és számtalan azokhoz kapcsolódó érzelem kiváltható.

Bővebben ...

Spinner 360 filmek szkennelése és panorámanyomtatás

lomography spinner 360

Spinner 360 filmek szkennelése és panorámanyomtatás

Új szolgáltatás! Vállaljuk a Lomography Spinner 360° körpanoráma-fényképezőgépekkel készített filmek előhívását, szkennelését és panorámanyomtatását is!
A kamera a perforációk közötti részre is exponál, a szkennelés a film szélétől széléig történik.

 

lomography spinner 360 filmszkenneles 2

lomography spinner filmszkennelés 4

(fotók: Váczi Kristóf www.lomography.hu)

Pinhole - TTV - Hipstamatic

Pinhole - TTV - Hipstamatic

avagy hogyan készítsünk régies hatású fotókat digitális gépünkkel vagy egy IPhone-nal?

régies kép digitálissalKezdetben volt a lyukkamera (1830), aztán jöttek a jobbnál jobb objektívek, a jobbnál jobb filmek, beköszöntött a digitális fotózás korszaka, egy darabig még legyintgettünk "a digitális nem múlja felül a filmet", aztán hipp-hopp néhány dologban felül is múlta...

Durván 175 év múlva a digitális fotó sokszor már bántóan élesnek tűnik, annyira "objektív", hogy az emberek elkezdtek vágyakozni valami sejtelmesebbre, esetlegesebbre. Lelkes fotósok apró léket eszkábáltak digitális kameráikra, Photoshop trükkök születtek, hogy az utólagos matematikai pixelátszámítások eredményeként valami hasonló szülessen mint nagyon régen.

Még lelkesebb, mindenre elszánt kísérletezők pedig egyszerűen fogtak egy sörösdobozt,  beletettek egy darab filmet (fotópapírt) és a fotózás misztikus pillanata előtt (ami eltarthatott akár percekig is) óvatosan eltávolították a fekete szigetelőszalagot a doboz oldalán fúrt lyuk elől. Aztán következett a sötétkamra vöröslő fénye, a fixírillat. Na ez már mágia a javából! (fiatalkoromban kisfiamnak megmutattam, hogyan "jön elő" a papírkép az előhívótálban, és ő csak ennyit mondott: "Apa, te varázsló vagy!") Bizony Merlinnek lenni vérpezsdítő élmény :)

Bővebben ...

Szűkíts! Hegyezd ki magad egyvalamire!

Szakosodj egyetlen témára:
Mondjuk fotózd ugyanazt a modellt/tájat 60 éven keresztül. Fotózd le magad minden nap. Fotózz felhőket és tudd, hogyan képződnek és hol fordulhatnak elő. Fotózz papírsárkányokat (készítés közben is). Fotózz lovakat és tudd mikor mit miért csinálnak. "Fésüld" a homokot és fotózz zen kőkerteket.

Bővebben ...

Gyűjteményembe keresek...

ROSKO fényképezőgépet keresek megvételre, vagy barterba beszámítom!

rosko-8mm-camera rosko-camera-red-boxed Goyo-Rosko-Brilliant-620-Model-2

 
Ilyenem már van, 1960 óta nincs kicsomagolva :)
 
rosco-card2
 

 

 

A fotózás lépcsőfokai

Kezedbe véve vadonatúj kamerádat, kirándulásokra indulsz azzal a céllal, hogy megörökíteni, alkotni fogsz.

Szembesülsz a technikai kérdésekkel: blende, zársebesség, vakumódok, zoom, képtömörítési metódus, autofókusz, manuális beállítások, fehéregyensúly stb. Gondosan olvasd át a géped leírását, olvass technikai fórumokat a neten és gyakorolj sokat! Váljon rutinná a gépkezelés!

Bővebben ...

Copyright © Roskó István fényképész – Minden jog fenntartva!